8 Kasım 2020 Pazar

ÖĞRENCİLERİN SESİ 1.LOJİSTİK ÖĞRENCİ KONGRESİ TARTIŞILAN KONULAR

 



24 Ekim 2020 tarihinde düzenlediğimiz 1. Lojistik Öğrenci Kongresinde yüzlerce lojistik öğrencisine ev sahipliği yapan Öğrencilerin Sesi platformu kongre boyunca öğrencilerin sorunlarını tartıştı. Bu sorunlar aşağıda belirttiğimiz gibi listelenmiştir.

 

1-     Mezun olduktan sonra şirketlerin deneyim araması


Yeni mezun olan öğrencilerin iş bulmak için yaptıkları başvurularda karşılaştıkları sorunlardan bir tanesi işverenlerin deneyimli çalışan aramasıdır. Birçok öğrencimizin ortak problemi olan deneyim sorunu kongremizin 1. oturumunda detaylı olarak tartışıldı. Bu problemin çözümü olarak öğrencilerimizden, öğrencilik yıllarında gönüllü staj yapmak için başvuruda bulunmaları veya çeşitli kurslara ve eğitimlere katılarak hemn sertifika toplama hem de kendilerini geliştirmeleri tavsiyelerini aldık.

2-     Online staj verimsizliği

İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları sebebiyle öğrencilerimizin çoğu stajlarını online bir şekilde gerçekleştirmek durumunda kaldılar. Bazı üniversitelerin online stajları geçersiz sayması sebebiyle birçok öğrencimiz de mağduriyet yaşamıştır. Öğrencilerin şikayetlerinden biri de bu stajların online bir şekilde yürütülmesinden kaynaklanan verimsizlik ve mağduriyet oldu.

3-     Staj kontenjanlarının az olması

Her öğrencinin sektörde bir adım öne çıkması amacıyla kazanması gereken staj deneyimi sürecinde karşılaştığı en büyük sorun sorun aslında staja uygun bir yer bulmak ve bulduğunuz yerin sizi kabul etme süresi. Bir çok arkadaşımız staj yapmak istedikleri iş yerlerinde yetersiz kontenjan sebebiyle staj bulma konusunda sorun yaşıyor ve istediklerini yerlerde staj yapamıyor.

4-     CV hazırlama yetersizliği

Mezun olan öğrencilerin olmazsa olmazı olan CV’ler öğrencilik yılları boyunca öğrencilerimizin çok fazla ihtiyacı olmadığı için başarılı oldukları bir konu olmamaktadır. Bu sebeple çoğu öğrencimizin CV’leri başarısız ve eksik şekilde işverenlerin eline ulaşmaktadır.

5-     Okurken sektörel deneyim kazanamamak, teorik bilginin havada kalması

Aslında sadece lojistik bölümü için geçerli olmayan ve her bölümde geçerliliği olan bir problem olan okullarda sektörel deneyim kazanamama problemi kongremizde de öğrencilerimizin bir sorunu olarak dile getirilmiştir.

6-     Şirketlerin staj sigortalarını okullardan beklemesi

Zorunlu staj tarihleri gelmeyen veya zorunlu staj imkanı olmayan öğrencilerimizin başvurdukları şirketlerde staj sigortalarının okullarından beklenmesi ve buna karşın çoğu öğrencimizin sadece deneyim kazanmayı hedeflese bile şirketlere kabul edilmemesi çok büyük bir problem olarak dile getirilmiştir.

 

7-     Dil sorunu

Özellikle lojistik sektörünün en önemli noktalarından biri olan yabancı dil konusu; okulda destek verilmemesi, bireysel çaba eksikliği veya diğer sebeplerden dolayı öğrencilerde eksik kalan konulardan biri olarak kongremizde yer almıştır.

8-     Ülkemizde lojistik sektörünün bilinmemesi

Lojistik sektörünün çok bilinmeyen bir alan olması sebebiyle öğrencilerimizin bu alanı seçerken bilgisiz hatta ne seçtiklerini bilmeden başlamaları önemli bir konu olmuştur. Sektörün az kişi tarafından bilinmesi sebebiyle toplumsal yorumlar lojistik sektörünün kaçınılmaz kaderi olmuştur. Oysa ki lojistik her yerdedir ve lojistikçiler gizli kahramanlardır!

9-     Hangi dilleri bilmemiz iş bulmada avantaj sağlar?

Lojistik öğrencilerinin çoğu ingilizceye hakim olan veya İngilizce’nin önemli olduğunun farkındalığına sahip bireyler. Buna ek olarak 3.dil olarak hangi dili öğrenmelerinin sektörde onlar için daha faydalı olacağını kongre süresinde tartıştık.

10-  Dil gelişimi dışında kendimizi nasıl geliştirebiliriz? / Kişisel gelişim eksikliği

Öğrencilerimiz sektör dışında da kendi kişisel gelişimleri için neler yapabileceklerini tartıştılar. Hayatımızın her alanında önemli bir rol oynayan kişisel gelişim konusu kongremizde yer aldı.

11-  Online eğitimde yaşanan sıkıntılar adapte süreci

Bütün dünyada yaşanan Covid-19 ile beraber daha da yoğunlaştığımız dijital platformlar eğitim süresinde de öğrencilerin hayatında büyük bir yer kapladı. Yeni ve beklenmedik bir süreç olması sebebiyle bazı altyapı problemleri ve alışık olunmayan bir düzene geçildi bunun sonucunda öğrencilerimiz bir adapte problemi yaşadılar. Bu konu da öğrencilerin gündeminde olan konulardan birisiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Okul Kulüp Temsilci Liderimiz Gülhan KAYACI’ nın ve ekip arkadaşı Sevde Deran TÜRKER’in IEEE Yıldız Teknik Üniversitesi Topluluğu Yönetim ...