2 Ocak 2021 Cumartesi

 

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ ÇALIŞMA ALANLARI

Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü Nedir?

Öncelikle bu bölüm 4 yıllık bir bölümdür. Deniz işletme yöneticileri, deniz üzerinde gerçekleştirilen her türlü operasyonda görev alarak endüstriyel faaliyetlerin sağlıklı ilerlemesini sağlarlar.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü, denizcilik sektörüne temel yönetim, mesleki bilgi, kişisel gelişim ve mesleğe bağlı donanım sahibi, analitik düşünme becerisine sahip, çevre bilinci ve duyarlılığı bulunan iyi yetişmiş yönetici adaylarını kazandırmayı amaçlamaktadır.







Gelin beraber bu bölümün özeldeki ve devletteki iş alanlarına bakalım;

 

 

Genel olarak iş alanları ;

Özel sektördeki iş alanlarına bakacak olursak ;

 Marinalarda : Satınalma uzmanı, depo uzmanı, vardiya müdürü , işletme müdürü, saha ikmal operasyon şefi, Marina Müdürü, Marina müdür yardımcısı, marina ofis çalışanı, yat kiralama acente çalışanı,

Limanlarda ;Gemi planlama uzmanı, liman operasyon uzmanı,  liman operasyon müdürü , vardiya müdürü, gemi hizmetleri müdürü, terminal hizmetleri müdürü, gümrük müşavir , cfs sahalarında tank saha sorumlusu, puantör, baş puantör, saha uzmanı , formen( ustabaşı), dış ilişkiler sorumlusu, broker ve operasyon,  forwarder, İthalat/İhracat Uzmanı,  saha satış sorumlusu , gümrük sorumlusu, vinç operatörü , Liman Müdürü, saha planlama uzmanı, 

Acente : Satış uzmanı, operasyon uzmanı , vardiya müdürü, forwarder,sap/erp sistemleri yönetimi , ithalat /İhracat Uzmanı

E ticaret : Satın alma sorumlusu ,e- ticaret sorumlusu, tedarik yöneticisi , Yat kaptanlığı: 499 groston yat kaptanı yeterliliği verilmektedir. 3 ay stajını yapan ve gerekli sınavından başarı sağlayan kişiler bu ehliyeti alıyor.

Gemi Sörveyi, Ambar sörveyi, Yük sörveyi, draft sörveyi ( geminin yükleme …. Görev alıyorlarmatematiksel işlemler yapıyorlar)

Depo ve  antrepolarda, (Konteyner kontrolü yapılan yer)   ; depo sorumlusu mal giriş çıkış kaydının yapılmasını sağlar .  

Devlet kurumlarında ise   Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunlar Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek yeterli puanı almalılar. Bu sayede devlet kurumlarında çalışılabilir. belirli bir peryotta atama gerçekleştirebilir.

Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı : Memur

 Denizcilik liselerinde formasyon alıp :  Öğretmen (kpss)

Türkiye iş-kur genel müdür : Memur  (genel üniversiteler de)

 üniversite : Memur , öğretim görevlisi

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı : Memur

Denizcilik müsteşarlığı :Gemi sörvey kurulu uzmanı

Afet ve acil durum yönetimi başkanlığı: Ambar memuru

Devlet hava meydanları işletmesi genel müdürlüğü : Memur

 

Bir konuya dikkat çekmek istiyorum genel anlamda sıkça karıştırılan iki kavramdan bahsedecek olursak, bunlar;

Gemi brokeri : Gemiye yük, yüke gemi bulan, taşıyanla taşıtanı bir araya getiren ve ilgili taşımacılık sözleşmesinin yapılmasını sağlayan kişi ve kuruluşlardır.

Forwarder : Kara yolu, deniz yolu ve hava yolu taşımacılığında sevkiyat işlemlerini, gümrükleme ve sigorta hizmetlerini yapan firmalara verilen isimdir.

 

Evet arkadaşlar buradan da öğrendiğimiz gibi ne kadar dar bir alan olarak görünse de içinde aslında geniş bir alan barındıran önü açık bir bolüm. Önemli olan şey kendinizi seçeceğiniz alanda geliştirmenizdir. İyi bir pozisyona gelebilmek için sürekli araştırma yapmalıyız. Çünkü bu sektörde bilgiler sabit değildir. Sürekli güncel bilgilere sahip bir alan. Umarım yazım sizin için aklınızdaki soru işaretlerine biraz da olsa yardımcı olmuştur.

 

HELİN YILDIRAR

 

 

Kaynakca;

https://denizcilik.bandirma.edu.tr/

https://www.youtube.com/watch?v=L1TcmUl0qMI

https://www.tercihiniyap.net/universite-bolumleri/deniz-isletmeciligi-ve-yonetimi-nedir-ne-is-yapar-h7713.html

https://www.universiterehberi.org/2017/10/denizcilik-isletmeleri-yonetimi-bolumu.html

https://www.tercihiniyap.net/ozel-haber/iibf-mezunlarinin-kamuda-calisma-alanlari-h2571.html

https://www.sorubak.com/denizcilik-isletmeleri-yoneticiligi-meslegi-ve-is-olanaklari_627.r_html

https://www.kariyer.net/is-ilanlari/#&cs=028000000,028001000&kw=denizcilik

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Okul Kulüp Temsilci Liderimiz Gülhan KAYACI’ nın ve ekip arkadaşı Sevde Deran TÜRKER’in IEEE Yıldız Teknik Üniversitesi Topluluğu Yönetim ...