30 Mart 2022 Çarşamba

Selçuk Üniversitesi Ateşbaz Gastronomi ve Sağlık Turizmi Topluluğu Röportajı

Okul Kulüp Temsilci Liderimiz Gülhan Kayacı’nın ve ekip arkadaşı Arzu Kocakaya’nın Selçuk Üniversitesi Ateşbaz Gastronomi ve Sağlık Turizmi Topluluğu Başkanı Zafer Akçalı ile gerçekleştirdiği röportaj ile karşınızdayız.

Bu keyifli sohbete eşlik ettiği ve bizlere vakit ayırdığı için sayın Zafer Akçalı’ya teşekkür ederiz.

1• Bize kendinizden, bölümünüzden  ve kulübünüzden bahsedebilir misiniz ? 

 Merhaba ben Zafer AKÇALI. Konya Selçuk Üniversitesi Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisiyim. Aynı zamanda Ateşbaz Gastronomi ve Sağlık Turizmi Topluluğunun Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktayım. Bölümümüzün adı Gastronomi ve mutfak sanatları. 4 yıllık bir eğitim süreci olup teorik ve uygulamalı eğitimler alacağınız bir süreç. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü bazı  insanlar için aşçılık olarak görülse de bu bölüm Dünya mutfaklarından pastacılığa, maliyet hesaplamadan mutfak planlamasına kadar daha birçok alanı kapsıyor. Aslında yiyecek içecek alanında en temelden başlayıp en üst düzeye kadar bilgi sahibi olabildiğimiz gibi sanatsal bir bakış açısı kazanmanıza da katkı sağlıyor. Pratiklik, sanatsal bakış açısı ve tecrübe kazanmaya dayalı olarak gelişebileceğimiz bir bölüm olması sebebiyle kariyer planlaması, meslek büyüklerinin tecrübeleri ve kendinize prestif ve statü katabilmemiz bizler için çok önemli. Topluluğumuz bu konuda arkadaşlarımızı farklı düşüncelerle tanıştırmak, başarılı işlerden fikir sahibi olabilmek ve mesleklerinde gelişmeleri için katkı sağlamayı misyon ediniyor. Topluluğumuz olarak sadece gastronomi alanında değil aynı zamanda sağlık turizmine de önem veriyoruz. Turizm çeşitleri saymakla bitmez ancak sağlık turizmi Dünya bir yana ülkemizde de çok önemli bir yer kaplıyor. İnsanlar sadece iyi yemek yemek veya iyi bir tatil yapmak için değil iyi bir sağlık hizmeti alabilmek için de turizm hareketi gerçekleştiriyor.

2• Kulüp olarak fark yaratan tarafınız nedir ? Etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz ?

 Her yıl on binlerce mezun veren üniversitelerde aldığımız eğitimler aynı. Her meslek grubu için çalışacak çok insan var. Ancak sizin burada bir fark yaratmanız gerekiyor. Kalıplaşmış düşüncelerin aksine farklı olmayı, üreten bir düşünce yapısına sahip olmayı kendimize aşılamamız gerekiyor. Yaptığımız etkinlikler de bu yönde. Aslında onlara bu alanda tecrübe katacak, farklı fikir oluşumlarını destekleyecek her plan etkinlik alanımıza giriyor.

3• Bu kulübe üye olmak gastronomi ve mutfak sanatları okuyan öğrencilere ne kazandırır? Öğrencilere ve bu bölümü okumak isteyen arkadaşlarımıza önerileriniz var mıdır ?

 Öncelikle kulüplere katılmanız sizleri sorumluluk sahibi olma konusunda oldukça geliştiriyor. Kulüplerde önemli pozisyonlarda olabilir birçok sorumluluk alabilirsiniz. Ayrıca sizlere sosyalleşme imkanı  sunar, birçok kişiyle tanışıp büyük bir network ağı oluşturabilirsiniz. İleride bulunacağınız başvurularda CV'nize ekleyebilir bölümünüzle alakalı işlerde etkin rol aldığınızı gösterebilirsiniz. Ayrıca kişisel gelişiminiz için düzenlenen her etkinlik sizin faydanıza olacaktır. Kulübümüz ile aynı alandaki öğrencilerin önüne geçme şansı bulabilirsiniz.

4• Yemek yapmak sizde ne ifade ediyor ? 

 Yemek yapmak sanat yapmakla eşdeğer bence. Yaptığım yemekle kendimi ifade edebiliyorum. Çünkü yemek yapmak yaratıcılığın sanata dönüştürülebildiği bir ortam. Bu yüzden yemek yapmak benim için bir hobi veya meslekten daha fazlası. Yapmaktan bu kadar haz aldığım bir olayı mesleğim haline getirebilmem benim için mutluluk verici.

5• Evde de yemekleri siz mi yapıyorsunuz ?

 Evet  çoğu zaman evde yemekleri ben yapıyorum. Yeni şeyler denemeyi seviyorum ve bunu en rahat yapabileceğim yer kendi mutfağım. Bunu yapmaktan fazlasıyla keyif alıyorum. Bölümü okuyan veya okumayan tüm arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum :)

6• Yapmaktan en keyif aldığınız yemek nedir ? 

 Et ürünleri ile uğraşmayı çok severim. Çünkü her yeni yemeğim bir öncekinden farklı olur. Bunun nedeni et ürünleri üzerinde çok fazla farklı şey deneyebiliyor olabilmem. Yapmaktan keyif aldığım yemek için fajita diyebilirim.

7• Sizce bayan arkadaşlarımızın mutfakta karşılaştığı sorunlar nelerdir ?

 Kadınların mutfakta yaşadığı sorunlar mutfağa girmeden başlıyor aslında. İşletmelerin mutfak alanında erkeklere öncelik vermesi yani fırsat eşitliği sağlamaması bunların başında geliyor. Onun dışında mutfakta çalışma saatlerinin esnek olması ve yoğun stres içermesi zorluklardan birkaç tanesi  olarak gösterilebilir. Ancak mutfakta her şey kendimizi ne kadar geliştirdiğimize bağlı. Farklılıklar sunarak bu algıları kırabiliriz. Sorun yaşamayan hiçbir meslek yok. Bu yüzden hedeflerimizi belirlemeli, engellere aldırmadan sabırla ve gayretle çalışıp bu algıyı kırmalı hem de kendimizi göstermeliyiz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Okul Kulüp Temsilci Liderimiz Gülhan KAYACI’ nın ve ekip arkadaşı Sevde Deran TÜRKER’in IEEE Yıldız Teknik Üniversitesi Topluluğu Yönetim ...