13 Kasım 2020 Cuma

LİDER MİSİN YOKSA YÖNETİCİ Mİ?

 

  Liderlik ve yöneticilik iş dünyasında, sosyal yaşamda kısacası hayatın birçok yerinde karşımıza sıklıkla çıkan kavramlar. Çoğu zaman biz bu kavramları fark etmeden de olsa aynı anlamdaş bir şekilde kullanıyoruz. Peki, bu yaptığımız ne kadar doğru? 

  İlk olarak ‘’lider’’ ya da eş anlamlısı olarak ‘’önder’’ kelimelerine değinmek istiyorum. Lider, bulunduğu çevreye fayda sağlayan, süregelen zaman çerçevesinde köklü değişiklikler yapan ve sorumlu olduğu çevreyi yönetmek için sorumluluğu; zeka, bilgi, sezgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Bu kişiler, genelde alınan kararlarda son sözü söyleyenlerdir. Sahip oldukları bilgi, etkileyici vizyon ve bunları aktarmada kullandıkları başarılı güçleri ile çevrelerindeki bireyler için sürükleyici ve yol gösterici insanlardır. Liderler, etrafındaki insanlar için rol model oluşturan kişiler olarak gösterilirler. Kişilerin birbirine danışarak edindikleri bilgiler, bilgili bir insanı oluşturabilir fakat liderler bu bilgiyi kendi düşünceleriyle birleştirip ortaya yeni bir düşünce çıkarırlar.  İyi bir lider olabilmek için karşılaşılan durumların artı ve eksiklerini doğru bir şekilde analiz edip buna uygun kararlar verebilmek çok önemli bir değerdir. Liderlik yaptıkları topluluğun gidecekleri yolu belirlemenin yanı sıra onları doğru yola götürme sürecini en doğru şekilde yerine getirmelidir. Liderler, kendi içlerinde çeşitli gruba ayrılır. Bunlara örnek vermek gerekirse aşağıda birkaç örnek sıralayabiliriz. 

1-Karizmatik Lider ;
Sahip oldukları vizyon, değer ve ikna yetenekleri başkalarını etkileme, yön verme konularında etkili olur. Önemli özelliklerinden birisi de öngörülü insanlar olmalarıdır. Karşılaşacakları durumları önceden tespit edip durumlara göre davranışlarını ayarlamalıdırlar.
2-Dönüşümcü Lider;
Bu liderlik tipinde lider, liderlik konumunda yeni fikirlere açık bir konumdadır. Bireyleri liderlik sürecine dahil eden bir liderlik türüdür.
3-Demokratik Liderlik;
Bu liderler toplum tarafından kabul edilen insanlardır. Toplum lideri benimsemiş ve kararlarına saygı duymaktadır. Liderliğini yaptıkları toplumun menfaatlerini göz önünde bulundurup buna göre hareket eden insanlardır.
4-Hizmetkar Liderlik
İletişimin çok önemli olduğu bir liderlik türü olan hizmetkar liderlikte empati kurabilen, insani duyguları ön planda olan liderler yer alır.

  Diğer bir konumuz olan ‘’yönetici’ ve ‘’yöneticilik’’ kavramlarına değinmek istiyorum. Halk arasında yönetici kavramını duyduğumuzda çalıştığı yerde pozisyonu ‘’yöneticilik’’ olan kişiler gelir aklımıza ilk başta fakat hayatımızın birçok yerinde yöneticilerle karşı karşıyayızdır aslında. Yöneticiler bilinenin aksine sadece sektörel alanda karşımıza çıkmazlar. Örneğin; öğretmenlerimiz, annelerimiz, babalarımız da birer yöneticidir. Yöneticilik, bir düzeni(sistemi) ayakta tutmak ve olası bir dengesizlik halinde durumları en doğru şekilde düzene sokabilmektir. Yönetici ise bu sistemi sağlayan kişiye denir. Sektörel anlamda yöneticiyi en özet şekilde tanımlamamız gerekirse sorumlu olduğu işletmeyi insanlar vasıtasıyla çalıştıran kişidir. Bu insanların, insan ilişkileri konusunda başarılı olması çok önemli bir detaydır, bu özellik sayesinde yönettiği insanları doğru bir şekilde çalışmasını sağlamalıdır. İyi bir yönetici her zaman empati kurabilmeli ve eleştiriye açık olmalıdır. Yapılan eleştirileri dikkate alıp kendini ve ekibini mutlaka daha ileri taşıyabilmelidir. Dürüst ve adil olması çok önemli diğer özellikleridir. Yönettikleri işletme içinde adeleti sağlayabilen ve yaptıkları işleri dürüst bir şekilde yapan yöneticiler yönettikleri insanların onlara olan güvenini kazanmakta çok etkili olacaktır.

  Peki, biz bu kavramları niye farklı iki kavram olarak açıkladık, bunların arasındaki fark nerde? Şimdi, bu konuyu açıklamak isterim. Yöneticiler ve liderler bir vizyona sahip olmalıdırlar. Fakat buna ek olarak liderler vizyon oluşturma yeteneğine sahip insanlardır. Bu sebeple liderlik yaptıkları bireylerde bir vizyon oluşmasına yol gösteren kişilerdir. Kısacası, insanlar için ilham kaynağı olmalıdırlar. Liderler de yöneticiler de doğru olanı yapmakla sorumludurlar fakat buna ek olarak liderler yaratıcı da olmalıdır. Bir yönetici işlerin doğru yapılmasını sağlamakla görevlidir. Bir lider ise bir işi doğru hedef, strateji ve vizyon ile yapmakla sorumludur. Yöneticiler varolanı sabit tutmaya, olası gelecek zararlardan korumaya odaklıdır, liderler ise fırsatları ve ödülleri değerlendirirler çünkü ne kadar yüksek bir seviyede tutabilirlerse o kadar iyidir.



 Yöneticiler işleri doğru yapar. Liderler doğru işleri yapar. – Peter Drucker


YAZAN:ÖZGE GÖKSEN


Referanslar:

https://www.iienstitu.com/blog/yonetici-ve-lider-arasindaki-farklar

https://www.t-hos.com.tr/yonetici-ve-lider-arasindaki-farklar-nelerdir/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Liderlik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Okul Kulüp Temsilci Liderimiz Gülhan KAYACI’ nın ve ekip arkadaşı Sevde Deran TÜRKER’in IEEE Yıldız Teknik Üniversitesi Topluluğu Yönetim ...