17 Nisan 2021 Cumartesi

SOSYAL BİLİMCİLERİN KARİYER ALANLARI


            Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi ve Uluslar arası İlişkiler bölümler 4 yıllık eğitime tabii tutulan Sosyal Bilimler kapsamı altında bulunan üniversitelerin büyük bölümünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde eğitim verilen bölümlerdir. Uluslar arası ilişkiler ekonomi,hukuk,siyaset bilimi,sosyoloji, tarih,strateji  gibi alanları kullanarak disiplinler arası bir yaklaşım getiren bir bölümdür. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ise  Siyasal ve yönetsel konularda bilimsel çalışmalar yapılmasını amaçlayan bir bölümdür.Siyaset bilimi  içerisinde bulunan politik ve siyasal analizleri yerine getirirler.Toplum ve devlet arasındaki ilişkiyi inceler.Bölümün amacı  öğrencilere siyasi kavramları, fikirleri, ideolojileri inceleyerek araştıracak ve yorumlayabilecek siyasal bakış açısına sahip olmalarını sağlayacak, kamu yönetiminde olan gelişmeleri takip edecek sorunları çözebilecek öğrencileri lisans eğitimleri ile yetiştirmektedir. Bu iki disiplin,  profili çağdaş bilgi ve kültür ile donanmış, iletişim becerilerine sahip, araştırma, analiz ve sorunların üstesinden gelebilme becerisi olan, çevresine önderlik edebilecek yapıda olan, araştırma yapan ve bulguları topluma aktarma yükümlülüğü evrensel standartlarda en ideal şekilde yürütmeyi görev edinen vatansever bireyler yetiştirmeyi, amaç edinmiştir.

             Bu iki bölüm genel itibariyle kamu ve özel sektöre yönetici kadroları yetiştirmeyi amaç edinmiş bölümlerdir. Bu iki bölümü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımız öncelikle üniversite tercih süreçlerinde kariyerlerinde hedefledikleri meslek grubunu detaylı araştırıp uzmanlaşacağı bölümü  lisans eğitimi alacağı yıllarda uzmanlaşacağı alanı iyi analiz etmelidir. Bunun sebebini açıklamam gerekirse; İİBF bölümlerinin birçoğu kamu atamalarının sınırlı sayıda olması ve sayıların düşük olmasından şikayetçidir. Bundan dolayı bu bölümleri tercih edecek arkadaşlarımızın mezun olduktan sonra  karşısına çıkacağı KPSS-A, KPSS B, YDS, YÖKDİL, Mülakat sınavları, Kurum içi özel sınavları iyi araştırıp analiz etmeli ve kamuda çalışacağı alanı detaylı şekilde düşünerek karar vermelidir .Kamu kurumlarındaki iş alanlarına ilerleyen bölümde değineceğim.Özel sektörde ise çok geniş iş alanları vardır. İş alan tercihleri çok geniş kapsamlı olacağı için arkadaşlarımızın maaş, mesai saatleri, çalışma koşulları gibi kriterleri değerlendirdikten sonra karar verecekleri süreçleri içermektedir. Özel sektörde otomotiv, gıda, lojistik,bankacılık ve bunlar gibi pek çok alanda faaliyet gösteren firmaların özellikle dış ticaret ve dış ilişkiler departmanlarında istihdam edilmektedirler.

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER

ÖZEL SEKTÖR

KÜRESEL SİVİL TOPLUM KURLUŞLARI:Danışman, Denetmen, Yönetim Kurulu Üyesi, Dış Ticaret Birimleri,Halkla İlişkiler birimleri (DEİK,TESEV vb.

YABANCI DİL KURSLARI: Yönetim Kurulu Üyeleri, Eğitmen, Sekreter

ÖZEL ŞİRKETLER: Müşteri İlişkileri, Dış Ticaret, Satış ve Pazarlama, Marka Yönetimi,

OTELLER: Dış Pazarlama, Yönetim Kurulu, Genel Müdür

ÖZEL BANKALAR: Denetmen, Gelir Uzmanı, Müşteri Temsilcisi , Portföy Yöneticisi

KAMU ÇALIŞMA ALANLARI

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: Dışişleri Uzmanı, Danışman, Dışişleri Merkez Memuru, Konsolosluk ve İhtisas Memuru,

Hatay Diyarbakır Edirne Gaziantep Antalya İstanbul temsilciliklerinde büyükelçi veya temsilci olarak görev alınabiliyor.

İçişleri Bakanlığı: Kaymakam, Vali, İl Emniyet Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürü, Komiser, Komiser Yardımcılığı

Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Kalkınma Ajansları, Müfettiş, Denetmen Kontrolör, Gelir Uzmanı, Serbest Piyasalar Kurulu Uzmanı, İdari Yargı Hakimi

 SİYASET BİLİMİ KAMU YÖNETİMİ

KAMUDA ÇALIŞMA ALANLARI

Maliye Bakanlığı: Maliye Uzmanı, Gelir Uzmanı, Denetmen

İçişleri Bakanlığı:Kaymakam, Vali, Çeşitli Departmanlar

Dışişleri Bakanlığı:Meslek Memurluğu

Gümrük Bakanlığı:Gümrük Müşaviri, Muayene Memuru

-Danıştay, Sayıştay, Bölge İl Adliye Mahkemelerinde İdari Hakim ve İdari Savcı , Yerel Yönetimler ve Kaymakamlıkların Çeşitli Departmanlarında ( Nüfus İşlemleri,Bilgi İşlem vb.)

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu),SPK (Serbest Piyasalar Kurulu), Merkez Bankası, Rekabet Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TBMM. Saydığımız kamu kurumlarının birçoğunda yönetici kadrolarında yer alıyorlar.Genel itibariyle danışman, denetmen, sekreterya birimlerinde çalışmalar yürütüyorlar.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞMA ALANLARI

ÖZEL BANKALAR: Gişe Görevlisi, Uzman Müfettiş

ÖZEL ŞİRKETLERDE: Kısım Amiri, Şef Müdür,  Muhasebe,Finans, Satış ve Pazarlama, Marka Yönetimi, İnsan Kaynakları ,Uluslar Arası Satış Uzmanı, Uluslar arası Müşteri Yöneticisi

GAZETERLER: Editör, Muhabir, Bölge Temsilcisi

Yazar : Harun SEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Okul Kulüp Temsilci Liderimiz Gülhan KAYACI’ nın ve ekip arkadaşı Sevde Deran TÜRKER’in IEEE Yıldız Teknik Üniversitesi Topluluğu Yönetim ...